De trend hangt al een paar jaar in de lucht, maar is nu ook in Den Haag neer gestreken. Big steaks! Het woord zegt het al: grote steaks die je met familie en vrienden kan delen.
Voorbeelden hiervan zijn de T-bone steak, tomahawk en de New York steak.
Vooral in Amerika zijn dit soort steaks populair en vandaar ook de Amerikaanse benamingen.
Maar wat doe je nou met zo’n groot stuk vlees?
Je wilt natuurlijk de show stelen en daarom is de perfect bereiding belangrijk. Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden om zo’n big steak perfect te bereiden. Maar de meest eenvoudige is als volgt. Gaar de steak op gelijkmatige temperatuur in de BBQ of in de oven. Om het zeker te weten maak je hierbij gebruik van een kerntermometer en het liefst eentje die ook de omgevingstemperatuur in de gate houd. Gaat dr steak totdat hij de perfecte temperatuur heeft. (Dit is verschillend per type vlees). Haal de steak uit de BBQ of oven en laat deze minimaal vijf minuten op een houten plank rusten afgedekt met zilver folie. Verhit ondertussen de BBQ naar +200C (dit kan ook een grillplaat of een goede koekenpan zijn, gebruik in dit geval een beetje olie om in te bakken). Grill de steak een minuut aan iedere zijde en maak zo dat perfecte ruitje.
Snij de steak in dunne plakjes bestrooi het vlees met een grove zout en het is tijd om te genieten!